Get Adobe Flash player

A Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány az Európai Unió által társfinanszírozott Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén című, KMOP-5.1.1./C-09-2f-2011-0002 kódszámú pályázatban elnyert közvetett támogatással megrendezett a "Helyi lakosság bevonását célzó kisebb közösségi programok támogatása" című mini-projektét sikeresen lezárta.

 

Hagyományőrző őszbúcsúztató nap 2012. október 20.

Hagyományőrző napot tartottunk igen szép számú gyermek közönségnek. A szülők, nagyszülők családostul kicsikkel és még kisebbekkel érkeztek, hogy egy teljes napot töltsenek Bartók Béla házában.

 

  

 

Immár 2006 szeptemberétől működnünk, mégis sokan most hallottak rólunk első alkalommal. A kézműves foglakozás igen népszerű, figyelmet és komoly koncentrációt igényel , s sokan választották kezdetben ezt a foglalatosságot, félvén az óránkénti táncoktatástól. Fülöp Attiláné örömmel mesélt az őszi népszokásokról projektoros vetítéssel. Inkább az idősebbek üldögéltek nála, visszaidézve fiatalságukat. Tóthné Csohány Katalin remek angoltanár, aki nemcsak az idegen nyelvet oktatja játékos módon, énekelve- mozgással együtt, de még kézművel feladatot is adott delikvenseinek. A napot egy fergeteges táncház zárta Gordos Annával és kiváló népzenészekkel.

 

Interaktív gyerekprogram 2012.november 08.

 

Mandel Róbert neve már mindent elmond a zene világában, akik velünk tartottak 2012. november 8. csütörtökön 3kor, most sem csalatkoztak.

 

 

 

Robi rengeteg autentikus hangszert hozott magával, amelyek hol szép, hol pedig kifejezetten éles vinnyogó-duda hangot adtak. A renessaince korban szinte minden család valamilyen hangszeren játszott. Otthon a kályha melege mellett beszélgettek ettek ittak és főleg muzsikáltak, melyre még táncoltak is. A földművesek a furulyák őseit készítették el, mellényzsebükben hordták a hangszert, hogy pihenésként nótázhassanak egyet. A középkortól egyre szűkült a zenét művelők köre. A gyerekek tátott szájjal hallgatták Mandel Róbert lebilincselő előadását.

 

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója 2012. december 16.

 

Kodály Zoltán születésének 130. évfordulóját ünnepeltük. A Nagy Pedagógus életét, és teljes vagyonát ajánlotta fel a jövő nemzedéknek, hogy számukra iskolát/ Kodály Intézet- Kecskemét/ hozzon létre.

 

 

 

Sajnos a tapasztalatom egyre ijesztőbb, már alig, vagy egyáltalán nem tanulnak a gyerekek több szólamban énekelni az iskolákban. Mi lesz veled „Kodály módszer”? kérdeztem sokszor magamtól. De a Körösi Csoma 12 évfolyamos Iskola, Medvenics Éva tanárnővel visszaadta álmaim egy részét, az Ő gyerekei az „ABCD rajtam kezdé, a nagy bölcsességet” négy szólamban adták elő.

 

Körmendi Klára a Zeneakadémia professzora szólót játszott és engem is kísért zongorán. Kodály csodálatos, rendkívül nehéz dalait adtuk elő. Egy fiatal 16 éves kislány Gonda Katika is fellépett, igen büszke volta, rá- Debussy/ Kodály barátja/ opuszait játszotta.

 

Petrovics Emil születésének 83. évfordulója 2013. február2.

 

„Zeneszerző Szellemóriások Bartók házában gratis” záró sorozatunkat  szombaton fél 6 órai kezdettel tartottuk.

 

 

 

A fiatal Accord Vonósnégyes muzsikált, óriási ovációval. Ezek a titánok un. kortárs művekkel jöttek. Petrovivcs Emil II. vonósnégyese lírikus modern mű, dallamos , fantáziadús- agyas darab. Vajda János III. vonósnégyese igazi reveláció volt, még életemben nem hallotta mai szerző darabját ismételni. Vajda művének Scerzo tételét a hatalmas vastaps után újra eljátszották a fiúk.

 

Köszönjük ezeket a csodálatos élményeket- , mondták az emberek.  

 

A programok forrását (500.000 Ft-ot) a Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány az Európai Unió által társfinanszírozott Szociális célú városrehabilitáció Rákosmentén című, KMOP-5.1.1./C-09-2f-2011-0002 kódszámú pályázat közvetett támogatások rendszerében a "Helyi lakosság bevonását célzó kisebb közösségi programok támogatása" című mini-projekt kiíráson nyert el.

 

Fehér Galamb

Országos Népzenei Versenyek

(katt a képre)

„Ha eljönnél hozzám Fehér Galambocskám" V.

Leírás és jelentkezés a képre kattintva

 

II. Nemzetközi Kárpátmedencei

Mesterkurzus

Jelentkezni a képre kattintva lehet

 YouTube csatornánk:

 

Programjaink

vasárnap december 31, 16:00 - 19:00
„Bartók házi Szilveszter”

Köszönjük, hogy adójának 1% - val gondol ránk!

18186354-1-42

 

Támogatók - partnerek

 

GTranslate

Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2005-2022. Minden jog fenntartva Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány!