Get Adobe Flash player

 

„Nyugtalan ősz” iCal file letöltése
 
Szombat, 10. Június 2017, 17:00 - 18:30
Adminisztrátor Találatok : 279  
 
logo banner  
  Rákoshegyi Bartók Zeneház  
 
 

„Nyugtalan ősz”


2017.június.10. szombat 17:00 óra

 

 

Ének Sárkány Kázmér
Fuvola Krusicz Eleonóra
Cselló Kurcz Krisztián
Zongora Lugosi Anna
 
Műsor:
 
Joseph Haydn: G-Dúr zongoratrió /Op.73.No.39. /
Szöllőssy András – Radnóti Miklós: 
Nyugtalan ősz I.
Prelúdium II.
Ária III.
Carl Maria von Weber: g-moll trió
/J259. Op. 63./

 

A mű 1795 - ben született, ajánlása Rebecca Schroeter - nek szól (az azonos opus alatt található másik két trióval együtt), akivel a mesternek londoni évei alatt szerelmi kalandja lehetett.

A három tételes mű valószínűleg Haydn legismertebb zongorás triója, a "Cigány Rondo" melléknévre hallgat, utolsó tételének (Rondo finale) magyaros (cigányos) stílusa miatt.

 

Szöllőssy András – Radnóti Miklós: Nyugtalan ősz I, Preludium II, Ária III. Radnóti Miklós verseire.

A Radnóti verseire komponált szolókantáta bariton hangra készült, melyet a szerző Varaddy Emíliának a zeneakadémia kiváló zongoraművészének s az ének karszak egykori szakvezetőjének ajánlott 1955 szeptemberében.

 

Varasdy Emmi csodálatos művész volt,. aki számos hiores énekes, Melis György, Bende Zsolt, andor Éva, Házi Erzsébet és sok akkori sztár állandó kamarapartnere volt. A zongoraművésznő mellet az ajánlás, még a kiváló baritonsitának Déry Pálnak is szól.

 

Sugár Rezső-Petőfi Sándor: Reszket a bokor dal a 7 dal ciklusnak az egyik legnépszerűbb és legtöbbet előadott slágerdarabja, amelyet a szerző, mint egy népdalt strófikus formában komponált meg.

 

Szöllőssy András: Fuvola, zongora darab

 

Carl Maria von Weber: g - moll trió fuvolára, csellóra és zongorára (J259 Op. 63.)

 

1819. július 25. - én fejezte be Weber g - moll trióját fuvolára, csellóra és zongorára az Elba partján fekvő csendes nyári rezidenciáján, Hosterwitz - ben.

A négy tételes mű bemutatója Louis Spohr házában volt a keletkezés évének novemberében, amiről Weber a naplójában így emlékezik: "...nagyon jól ment, pont úgy működött, ahogy akartam."

Habár a mű a klasszika alapjain nyugszik, a mester romantikus zenei fantáziája itt új magaslatokba szárnyal. Néhány héttel a mű befejezése után Weber újra felvette ' A bűvös vadász ' c. operájának félbehagyott fonalát.

 

Szöllőssy András kiváló esztéta és irodalmár is volt. Viszonylag kevés alkotása ismeretes, mivel a művészetek területén több szerelemnek is hódolt. Darabjai nagyon is maradandóak, mivel csak kiváló forráshoz, irodalmi darabhoz nyúlt. A z irodalmár zenetudós komponista a zeneakadémia egykori professzora közkedvelt szerző volt az előadók körében örömmel tűzték repertoárukra, hiszen a siker minden esetben biztosított volt.

 

Kurucz Krisztián az egyik legtöbbet foglalkoztatott cselló művész, több elismert musica koncerto zenekar szólistája is, aki a kortárs zene mellett örömmel hódol a nagy klasszikusoknak. Krusicz Eleonóra fuvolaművész temperamentumos, megszállott, aki jelenleg a Magyar Állami Operaház egyik szólistája.

 

 

Sárkány Kázmér az opera kiváló baritonistája, aki mind lírai, mind karakter bariton szerepkörben elismert. A kortárs zeneszerzők örömmel komponáltak sötét színű, magvas hangjára és személyiségére. A Háry János címszerepe, a Verdi operák hőse, Vajda János darabjainak szólistája. Lugosi Anna a zeneakadémia docens tanára a Szentpétervári zeneakadémián végzett zongora korrepetítora, kamara tanszakon. Játékát számos rádiófelvétel ás CD is őrzi.

 

  

 

 


Belépőjegy: 1000.- forint

Támogató:

 

 "Szemeteket Bartókra Vessétek XII" - előadássorozat

 


 

 

 
 

 

Vissza

JEvents v2.2.3   Copyright © 2006-2012

 

Fehér Galamb

Országos Népzenei Versenyek

(katt a képre)

„Ha eljönnél hozzám Fehér Galambocskám" V.

Leírás és jelentkezés a képre kattintva

 

II. Nemzetközi Kárpátmedencei

Mesterkurzus

Jelentkezni a képre kattintva lehet

 YouTube csatornánk:

 

Programjaink

szombat április 13, 16:00 - 19:00
„Fiatal Művészek-koncertje”
kedd április 16, 10:30 - 12:00
Kerényi Eszter Lilla és Nagy Erika
csütörtök április 25, 10:00 - 12:00
„Kerecsensólyom”

Köszönjük, hogy adójának 1% - val gondol ránk!

18186354-1-42

 

Támogatók - partnerek

 

GTranslate

Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2005-2022. Minden jog fenntartva Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány!