Get Adobe Flash player

 

„Társművészeti Fesztivál Bartók Béla szellemében” iCal file letöltése
 
Szerda, 18. Szeptember 2013, 17:00
Címzett Szerda, 25. Szeptember 2013
Adminisztrátor Találatok : 1667  
 
logo banner  
  Rákoshegyi Bartók Zeneház  
 
 

Társművészeti Fesztivál Bartók Béla szellemében”

 

2013.szeptember.18-25-ig

 

 

2013.szeptember.18.17:00 Epreskert- Barokk Kálvária: Pergolesi Stabat Mater: Cecília Lloyd, Bokor Jutta, a Fodor Kamarazenekar. Az Epreskert udvarán a szabadtéri kiállításon Madonna Mária festmények és szobrok a fesztivál képzőművészek alkotásaiból. Csavlek Etelka, Hajduffy Zsuzsa, Mecseki Hargita, Juhász Miklós, Ilosfai Krisztián, Kiss György egy-egy alkotása kerül.

 

Az Budapesti Városvédő Egyesülettel együttműködésünk mely évek óta folyamatos, ebben az évben is 2013.szeptember.18.-án is remélhetőleg sikeres és gyümölcsöző lesz.  A helyszín varázslatos és egyben titokzatos is, otthona és teremtője a képzőművészetnek, aki örömmel tűzi minden évben mellére a Zenét .

 

Szervező a Budapesti Városvédő Egyesület.

 

 

 

„Hangzavart? - Azt! Ha nekik az, ami nekünk vigasz.

Azt! Földre hult pohár fölcsattanó szitok szavát fűrész foga közé szorult reszelő sikongató jaját tanulja hegedű és éneklő gége…”

 

„Illyés Gyula versélt idéztük Bartók címmel mely tendenciózusan a kiállítás nyitó mottója lesz szeptember.22.-én Bartók Béla halála évfordulójára emlékezünk kiállításunkkal és Borbély László koncertjével, ami minden évben az Önkormányzati Elöljáróságok és Közéleti személyiségek, elismert muzsikusok koszorúzásával kezdődik Ács József: Bartók Béla szobránál.

 

2013.szeptember.22 17:00 órától  vasárnap Bartók halálának évfordulójára emlékezünk. Kiss György érem és plasztika kiállítás. Zongora Borbély László a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

 Image00002.jpg

Kiss György 1968 óta rendszeres résztvevője a hazai országos és megyei tárlatoknak valamint a szövetségi kiállításoknak. A képzőművészeti főiskolán festőként diplomázott, de mint országos elismertségű művész érmekkel és kisplasztikákkal szerepel. 1974-től éves szinten többször is itthon és külföldön is folyamatosan kiállít. 1982 Magyar Éremművészet Bécs Collegium Hungaricum 1982 Moszkva Szentpétervár 1983 Firenze 1984 Nyugat-Berlin, 1984 Ezüst Gergely pályázat Budapest Műjégpálya 1985 Nemzetközi Humor És Szatíra Diennálé Bulgária, 1987 FIDEM, Colorado Springs USA, stb.

 

2009-ben Az Év Érméje díjat kapta Berlinben Kiss György érméi reprezentálják Munkácsi Mihály díj és Ferenczy Noémi díjat is a különböző kormányok által megítélt művészeknek az ő érméinek átadásával jutalmazzák a díjazottakat a kormánykitüntetések alkalmával. Rendkívül expresszív, indulatos, ugyanakkor fegyelmezetten gondolkodó képzőművész, aki elsősorban munkáival és művészi alázatával képviselteti önmagát.

.

 

Fesztiválunk naponta folyamatosan két helyszínen zajlik 16:00-kor a „Kisházban” Kiss György plasztikáinak megnyitója.

 

Borbély László fiatal zongoraművész nyitja meg Fesztiválunk programját. Laci, a Rákoshegyi Bartók Zeneház saját felfedezettje, aki évente többször is hallható. Kezdetben a hátizsákos biciklis kisfiú meghatottan kerekezett arra a telekre, ahol Bartók élt, de ennek a 2006os teljes építkezés és rekonstrukció kétségbeesett képet mutatott. Senki sem hitte, hogy itt valamikor koncertekre alkalmas kamaraterem nyílik. Borbély László akkor az én jó minőségű,  Ed.Seiler pianinómon játszott a közeli Madár dombi Szent Pál templomban. A siker frenetikus volt, mindenki érezte, itt egy hatalmas karrier bontakozik ki.

 

Azóta Laci minden nemzetközi versenyen nyert és folyamatosan exclusív meghívásoknak tesz eleget. Műsora mindig rendkívüli,

.

 

 

Műsor:

 Bach-Bartók: G-dúr szonáta BWV 530

Janácek: Szonáta 1905. X. 1.

Grieg: Aus Holberg's Zeit - szvit zongorára Op.40

Bartók: Szabadban (Síppal, dobbal..., Barcarolla, Musettes, Az éjszaka zenéje, Hajsza)

 

 

  1. 2013.szeptember.23 17:00 órától Csavlek Etelka kerámikus művész, operaénekes. Hegedűs Endre zongoraestje.

 

Csavlek Etelka a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett, majd az Iparművészeti Főiskolán diplomázott kerámia szakon, Csekovszky Árpád növendékeként, 1970-ben. Önállóan, saját műhelyében dolgozik. Énekelni magánúton tanult Pauk Annánál, később Dr. Sípos Jenőnél.

 

1982-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese. 1985-ben Violettát énekelt Párizsban, a Zefirelli rendezte Traviataban. 1987-ben San Francisco-ban Pamina, 1988-ban a Cosi fan tutte-ban Fiordiligi volt. 1991-ben Mozart c-moll miséjének és 2000-ben Liszt Ferenc Esztergomi miséjének szoprán szólóját énekelte János Pál pápa Őszentsége előtt a Vatikánban.

 

Rendszeresen szerepelt koncert pódiumokon Magyarországon és külföldön, többek között Grazban, Kairóban, Londonban, Rómában, Párizsban, Frankfurtban, St. Gallenben, stb.

 

1991-ben a Magyar Televízió portréfilmet készített róla, melynek díszletterveit Wegenast Róbert készítette. A Szinetár Miklós rendezte Hoffmann meséiben Giuliettát, Beethowen Fidelio című operájában a címszereplő szólamát énekelte és játszotta

 

Művészetét 1987-ben Liszt Ferenc díjjal, 1990-ben Székely Mihály emlékplakettel, majd 1997-ben Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazták.

 

Rendszeresen kiállít hazai és külföldi, egyéni- és csoportos kiállításokon. Tagja a Magyar Keramikusok Társaságának, a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. Diplomamunkáját, melyet Kodály Zoltán: Kisemberek dalai című műve ihletett, a budapesti Bogdánfy úti óvodában állították fel. Szent Lukács gyógyítja a betegeket című domborműve Tapolcán a Csobánc u. 5. számú ház homlokzatát díszíti.

 

Hegedűs Endre  Liszt díjas, Rákoshegy egyik legkedveltebb pianistája. Neve a nemzetközi pódiumok sztájai között szerepel-Japántól-Amerikán át. Világpolgár rengeteg nyelvet beszél, de főleg a zene nyelvét .Öröm Őt kitűzni, biztos a közönség nagylétszámú részvétele és Bandi sikere. Hegedús Endre folyamatosan oroszlánrészt vállal a kispénzű ifjúsági hangversenyek missziójában és ugyanolyan intenzitású a Müpában, Tudja, fontos a jövő generációjának ízlésformálása és közönség kinevelése. Tanít a Zeneakadémián is és koncertpalettájáról a zene alfája és omegája  Johann Sebastian Bach muzsikája soha sem hiányzik koncertjein.

 

 

Fesztiválunkban csak a Hegedűs Házaspártól hallgathatunk négykezes darabot..Schubert: Á-dúr rondoja 4 kézre külön öröm számunkra.

 Felcsendül : Az” Este a székelyeknél és az Allegro barbaro” is, mely felkérés a közönség külön kívánsága volt.

 

Műsor:

 

  • Bach: g-moll siziliano
  • Schubert: Gesz-dúr impromptu, op. 90 no. 3
  • Schubert: Á-dúr rondó 4 kézre ( közreműködik: Hegedűs Katalin )
  • Chopin: cisz-moll scherzo, op. 39
  • Esz-dúr noktürn, op. 9 no. 2
  • Bartók: Este a székelyeknél és Allegro barbaro
  • Bartók: Régi táncdalok
  • Liszt: A villa d'Este szökőkútjai
  • Liszt: 104. Petrarca – szonett
  • Liszt: Les Préludes 4 kézre ( közreműködik: Hegedűs Katalin )

 

 

Jegyár: 2000 Ft

 

 

 

2013.szeptember.24 17:00 órától  Krasznai János szobrászművész, Juhász Miklós festőművész-és Onczay Csaba csellóestje.

 

 

Műsor:

 

 

  • Haydn: Divertimento
    Kodály: Lírikus Románc
    Schumann: Adagio és allegro
    Saint-Saens: Hattyú
    Cassado: Üdvözlet

 

 

 

 

Krasznai János szobrász Magyar Állami Operaház Mahler szobor.

„Az Ember csodálatos is lehet… A sors megadta nekem, hogy ezt tapasztalhassam, ebben éljek." 
Ez Krasznai János szobrászművész személyes hitvallása. 
A nagyszerű szobrász, akinek országszerte számos domborműve, szobra található közterületen, közintézményekben, a Magyar Állami Operaházban és számos kisplasztikát és körplasztikát is alkotott, gyermekkorában szívta magába a művészet szeretetét: a színházét és a képzőművészetét, melynek kettőssége meghatározó jelentőségű számára.
Édesanyja gyermekkorában gyönyörűen festett, a fiatal művész pedig a zene iránt mutatott tehetséget, a budapesti konzervatóriumban végzett, majd az Operaházhoz került, melynek több mint 50 éven keresztül volt előadás-vezető zenei ügyelője, főügyelője. Ugyanott, az Operaház festőtermében kezdte képzőművészeti tevékenységét, és Molnár C. Pál tanítványává vált. A szobrász ma a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja.
Az évek folyamán egyre elismertebb, keresett alkotóvá vált és művei ma már megtalálhatók külföldön és belföldön, Budapesten és vidéken, közterületen és közintézményekben, emlékéremként, díjként és számos kiállításának gyöngyszemeként.
Krasznai János zenészként bejárhatta a világot és évtizedeken keresztül testközelből, alkotó résztvevőként alakította a magyar zenei és művészeti életet. 
Mindezeket a tapasztalatokat is felhasználva, "a világ nagyjaitól kapott értékeket közvetítve és megőrizve készíti a nagy szellemekről kis bronzportréit. (köztérkép.hu)

 

Belépés ingyenes.

 

 

 

2013.szeptember.25 17:00 órától  Ilosfai Krisztián festőművész, Hajdufy Zsuzsa szobrászművész. Gonda Katalin és Kovács Gergely (Zeneakadémia zseniképző)

 

Tizenéves Pianisták

 

Két érettségi előtti zongoracsodát szeretnénk megmutatni, akik hihetetlen technikai tudással, memoriterrel rendelkeznek és a jövő nagy ígéretének tartjuk mind a két gyereket. Számukra egy-egy fél koncertet adunk, nem véletlenül választottunk fiút és lányt, hiszen egymással is egészségesen rivalizálhatnak. Gonda Katalin Konzervatóriumi növendék tanára Bonnyai Apolka számos külföldi hangversenyen fellépett már eddig is. Kovács Gergely markáns erőteljes zongoraművész, aki most egy nagy holland kamarafesztiválra kapott meghívást 7 koncertre. Mind a két gyerek Rákosmente lakója, szeretnénk őket minél nagyobb ismeretségnek bemutatni.

 

Liszt Ferenc: Gyermeketüdjei nem kezdő zongoristák számára íródott. Technikás hatalmas futamos és virtuóz kidolgozás jellemzi. A Szerelemi álmok közönségvonzó darab, bensőséges, lírikus és nagyon romantikus. Liszt a nőtipró, gyakran játszotta női szerelemei csábzenéjének. igazi ráadás darab, de ha a bevezetőben szólal meg rögtön tudjuk Liszt Ferenc konkrét hölgyre gondolt. A XIII.rapszódia dörgő balkezekkel hatalmas szenvedélyű csapongó zene, igazi őrjöngő játék, elsősorban férfi zongoristák kedvenc száma. A 18 éves Oroszlán Gyerek már most is fenyegető.

 

Műsor Gonda Katalin:

Bartók: 1. Román tánc
Debussy: 3 Prelűd (La fille aux cheveux de lin, La sérénade interrompue, Le vent dans la plaine)
Bartók: 3 Burlesque
Liszt: Obermann völgye (Années de pèlerinage I)

Prokofjev: Örgödi sugallat

 

Műsor Kovács Gergely:

 

Ludwig van Beethoven: 32 variáció
Robert Schumann: g-moll szonáta
Bartók: Szvit Op. 14
Wagner-Liszt: Walhalla 
 

 

Jegyár: 2000 Ft

 
 

 

Vissza

JEvents v2.2.3   Copyright © 2006-2012

 

Fehér Galamb

Országos Népzenei Verseny XV.

(katt a képre)

Cimbalom mesterkurzus

„Ha eljönnél hozzám Fehér Galambocskám" V.

Leírás és jelentkezés a képre kattintva

 

II. Nemzetközi Kárpátmedencei

Mesterkurzus

Jelentkezni a képre kattintva lehet

 YouTube csatornánk:

 

Programjaink

csütörtök október 3, 14:30 - 16:30
Tajge Wang 13 éves kínai zongoravirtuóz koncertje
vasárnap október 13, 16:00 - 18:00
Shinji Fujiwara

Köszönjük, hogy adójának 1% - val gondol ránk!

18186354-1-42

 

Támogatók - partnerek

 

GTranslate

Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2005-2022. Minden jog fenntartva Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány!