Get Adobe Flash player

Bartók Béla és a Kassák vezette magyar avantgard mozgalom együttműködésének évei a zeneszerző rákoskeresztúri illetőségének korszakára esnek.Kassák 1913-ban társasági összejövetelen zongoramuzsikát hallgatva találkozott először Bartók zenéjével. Bartók két év múlva, mint radikálisan újat akaró költőre, a háborúval szembeforduló folyóirat-szerkesztőre figyelt föl pár esztendővel fiatalabb kortársára.

kassakkekA rákoskeresztúri ház volt első találkozásuk színhelye.

Az itt keletkezett művek közül az Ady-versszövegere komponált Nem mehetek hozzzád c. dal, A fából faragott királyfi egyik motívumának zongoraátirata, továbbá az op.14 Zongoraszvit fináléja Kassák 1916 őszén indított Ma című folyóiratának lapjain került nyomtatásban először a nyilvánosság elé. E közlésekhez Bartók a kéziratokat bocsájtotta Kassák rendelkezésére.

A Ma 1917. december 9-i irodalmi, zenei matinéján volt hallható a zongorára átírt Vázlatok és a Három burleszk egy-egy darabja a Bartók tanítvány Hevesi Piroska előadásában. A Ma 1918. február 1-én megjelent Bartók-számában Kassák verssel köszöntötte a példaképének és szövetségesnek tartott zeneszerzőt. Számíthatott közreműködésre akkor is, amikor immár bécsi emigránsként az Új művészetek könyve c. antológia anyagának összeállításával foglalkozott.

A következő évtizedekben költőként, folyóirat szerkesztőként, művelődéspolitikusként minden tőle telhetőt megtett, hogy Bartók művészete a magyar kultúra mindig jelen lévő értékévé váljon. Ezt a tevékenységet örömmel vállalt szolgálatnak tekintette.

Csaplár Ferenc
A Kassák-múzeum igazgatója

 

Fehér Galamb

Országos Népzenei Versenyek

(katt a képre)

„Ha eljönnél hozzám Fehér Galambocskám" V.

Leírás és jelentkezés a képre kattintva

 

II. Nemzetközi Kárpátmedencei

Mesterkurzus

Jelentkezni a képre kattintva lehet

 YouTube csatornánk:

 

Programjaink

szombat április 13, 16:00 - 19:00
„Fiatal Művészek-koncertje”
kedd április 16, 10:30 - 12:00
Kerényi Eszter Lilla és Nagy Erika
csütörtök április 25, 10:00 - 12:00
„Kerecsensólyom”

Köszönjük, hogy adójának 1% - val gondol ránk!

18186354-1-42

 

Támogatók - partnerek

 

GTranslate

Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2005-2022. Minden jog fenntartva Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány!